FİTRE KİMLERE VERİLMELİDİR?

Yayınlama: 25.03.2024
A+
A-

Ramazan ayında verilen fitrelerin sosyal ve ekonomik açıda topluma birçok yansıması vardır.

Bize göre filtrelerin en fazla görünen faydası, fakir ve yoksulların da fitreler sayesinde bir nebze olsun Bayramı bayram tadında geçirebilmelerine katkı sağlamasıdır.

Bununla beraber, sosyal dayanışma ve paylaşmayı da aynı zamanda artıran bir uygulamadır. Fitre, İslam hukukunda zekat kategorisinde yer almaktadır. Kur’an-ı Kerim’de zekatların kimlere verilmesi gerektiği, açıkça ifade edilmektedir. (Sadakalar (zekatlar) Allah’tan bir farz olarak ancak, yoksullara, düşkünlere, (zekat toplayan) memurlara, gönülleri (İslam’a) ısındırılacak olanlara, ( hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda olana, yolda kalanlara mahsustur.

Allah pekiyi bilendir, hikmet sahibidir.) (Tevbe 60) Bu ayeti kerimede, zekatın verilmesi gereken 8 insan grubu geçmektedir.

Bunlar: 1- Fakirler 2- Yoksullar 3- Zekat Memurları 4- İslam’a yeni girmiş olanlar

5- Köleler 6- Borcu olanlar 7- Allah yolunda savaşanlar 8- Yilolda kalanlar

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Bir önceki sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi zekat ve filtrelerin verilebilecek kişiler, Kur’an-ı Kerim’de geçtiği gibi 8 insan grubudur. Bunların dışındaki insan gruplarına, zekat ve fitrelerin verilmesi, kişiyi zekat ve fitre sorumluluğundan kurtarmaz.

Aksine boynunda borç olarak kalmış olur. Dolayısıyla kişi, zekat ve fitresini; zenginlere, bakmakla yükümlü olduğu eşi, anne babası, nafakalarından sorumlu olduğu bekar veya dul kız çocuklarına kendisi ile beraber yaşayan erkek çocuklarına ve Müslüman olmayanlara veremez. Bunlara verdiği takdirde, zekatı ve fitresi, borç olarak boynunda kalmış olur.

KİŞİ EVLİ OĞLUNA, KIZINA VEYA GELİNİNE FİTRE VEREBİLİR Mİ?

Kişi, bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerine zekat ve fitrelerini veremez. Çünkü dolaylı olarak kendisi, bu zekat ve fitrelerden faydalanmış olur.

Ancak kendisinden ayrı, zekat alabilecek kadar maddi durumu iyi olmayan evli oğluna ve gelinine (Nevevi el- Mecmu 6/220) veya damadına ve kızına zekat ve fitrelerini verebilmektedir.

Bu konu istismar edilmemeli. Ayrıca zekat ve fitrelerin yakın akrabaya verilebilmesi için İslam dini kuralları ihlal edilmemelidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.