YARALARA MERHEM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Yayınlama: 16.03.2024
Düzenleme: 14.03.2024 16:18
A+
A-

Yaralara merhem ya da krem sürüldüğünde merhemin, Yara gözeneklerinden insanın vücuduna girmesi söz konusu olsa da yara, insanın bedenindeki tabii ki dediklerinden değildir.

Bir ilacın, damlanın veya kremin, orucu bozabilmesi için, vücuttaki doğal deliklerden vücuda girmeleri gerekmektedir.

Dolayısıyla Şafii mezhebine göre yaralar, insanın bedenindeki doğal delikler olmadıkları için sürülen merhem ve kremler orucu bozmamaktadırlar.

SERUM YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Şafii Fıkıh kitaplarının çoğunda “Orucun bozulması, yiyecek cinsi olsun veya olmasın, Bir cismin, insan bedenine tabii doğal deliklerden girmesi ile olmaktadır” şeklinde ifadeler geçmektedir. Dolayısıyla bu kural bu şekliyle değerlendirildiğinde, serumların orucu bozmayacakları sonucu çıkmaktadır. Zira serum, damar yoluyla yapılıyor olsa bile damar, insanın bedeninde ki tabii doğal bir delik değildir. Bunu Şafii Fıkıh kitaplarından Fıkıh. El- Menheci de bu şekilde kaydetmektedir.

Ancak konu tartışmalı olduğundan ve kendi serumunu, akşam iftardan sonra yapabilme imkanı da olduğundan, oruçlu iken serumun yapılmaması daha uygun olacaktır.

ASTIM SPREYİ ORUCU BOZAR MI? 

Astım rahatsızlığı olanlar, nefes almakta güçlük çeken hastalardır. Doktorları tarafından kendilerine, nefes açıcı spreyler verilmekte ve bu spreyleri de ağız yolu ile kullanmaktadırlar. Orucun bu tür şeylerden etkilenebilmesi için bundan önceki cevaplarda da değindiğimiz gibi, bir cismin, insan bedeninde bulunan tabii doğal deliklerden, insanın vücuduna girmesi ile olur.

Spreylerin ağız yolu ile kullanılmaları, yalnız başına orucu etkilemeyip, kullanılan şeyin kendisinin de aynı zamanda hüküm ve sonuç için etkisi vardır. Sprey ile boğaza giden ilaç, bir gramın  dört binden biri ağırlığındadır. Göz ile görünmeyip, nefes aldığımız zaman boğazımıza kaçan doğal zerrecikler hükmünde sayılmıştır. Dolayısıyla spreyler içindeki ciğerlere giden ilaç zerrecikleri, cisim münasebesinde sayılmadıkları için ihtilaflı olmakla beraber orucu bozmadığı yönünde fetva verilmiştir. (Şafii ilmihali)

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu olanın kusması ile ilgili Hz. Peygamber (s.a.v.): “Oruçlu bir kişi, -elinde olmayarak- kusarsa, orucunu kaza etmesi gerekmez. Ama kendisi isteyerek kusarsa kaza etsin.” (Ebu Davud savm 32) diye buyurmuştur. Hadisten de anlaşıldığı üzere kusmanın orucu bozup bozmaması kusan kişinin niyetine bağlıdır. Kişi kasten bilerek kusuyor ise, oruç bozulmuş olur.

Ama kişi, hiçbir kasıt olmadan, bir rahatsızlık veya benzeri bir nedenden dolayı kusuyor ise ve kusmuğundan da boğazına bilerek bir şey kaçırmamış ise oruç bozulmamış olur.

BALGAM YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Baştan veya boğazdan sökülüp ağız içine gelen ve kişinin onu rahatlıkla atabileceği balgamları yutmak orucu bozmaktadır. Ancak ağız boşluğuna gelmeden direkt olarak boğazdan inen veya atılması zor olan balgamları yutmak orucu bozmamaktadır.

DİŞLERDEN AKAN KANIN TÜKÜRÜK İLE YUTULMASI ORUCU BOZAR MI?

Normal şartlarda, insanın dişlerinden veya burnundan akan kanı yutması, orucu bozmaktadır. Ancak dişleri sık sık kanayan kişinin, sakınması zor olduğundan, tükürüğü ile beraber yuttuğu kan orucu bozmamaktadır. Ancak kendini mümkün mertebe ondan koruması gerekmektedir. (Şafii ilmihali)

ORUÇLU İKEN DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruç tutacak olan herkesin, ağız ve diş temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü kolayca temizlenebilen dişler arasındaki yemek artıkları, temizlenmediği ve gün içinde yutulduğu takdirde orucu bozmaktadır. Bu ağız ve diş temizliğinin de gece yapılması daha sağlıklı olacaktır. Ancak gece ağız ve diş temizliğini yapamayıp, gündüz bunu yapmak isteyenin de çok dikkatli olması gerekmektedir. Gündüz diş fırçalamak, bizatihi  orucu bozmamaktadır. Ancak dişler fırçalanırken veya sonrasında, suyundan veya macunundan bir şeyler yutarsa o zaman oruç bozulmuş olur.

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Diş çektirmek ya da herhangi bir diş tedavisi uygulamak, orucu bozmamaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken şudur ki, diş çekimi veya tedavisi yapılırken, boğaza herhangi bir şeyin kaçmaması gerekmektedir. Diş çekilirken ya da herhangi bir diş tedavisi uygulanırken, boğaza kan, diş veya başka bir cisim kaçarsa o zaman oruç bozulmuş olur.

GÜN İÇİNDE ADET OLAN KADININ O GÜNKÜ ORUCU GEÇERLİ MİDİR?

Orucun kendisine göre geçerlilik şartları vardır ki bunlar; kişinin, gün boyu Müslüman olması, baygın olmaması ve deli olmamasıdır. Kadınların ayrıca özel adet günleri olan, hayız ve nifasta olmamalarıdır.

Dolayısıyla, gece sahura kalkarken temiz olup oruca niyet eden kadın, oruca başlar ve gün içinde adet kanı görürse orucu bozulmuş ve o günkü orucu geçersiz sayılmaktadır. Çünkü orucun geçerlilik şartlarından birisi yok olmuş olmaktadır. Bu, aslında kadınların sağlıkları için düşünülmüş dini bir kolaylıktır. Bu nedenle kadınlar, adetli günlerinde tutamadıkları oruçlarını, Ramazan ayı bittikten sonra kaza etmekle yükümlü kılınmışlardır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.