ORUCUN ÇEŞİTLERİ

Yayınlama: 13.03.2024
Düzenleme: 11.03.2024 17:19
A+
A-

1-FARZ ORUÇ

Ramazan ayında tutulması gereken oruç, Ramazan’da tutulamayan oruçları kaza etmek için tutulan oruç insanın kendine borç edindiği nezir-adak orucu, oruçlu iken bilerek isteyerek cinsel ilişkiye girenin, oruç bittikten sonra tutması gerektiği iki ay peş peşe tuttuğu kefaret orucu, farz olan oruçlardan olup tutunmadıkları takdirde günah sayılan farz oruçlardır.

 

2-SÜNNET ORUÇ

Kişinin kendi isteği ile Allah’ın rızasını kazanmak için, mecbur olmadığı halde tutmuş olduğu oruçlardır. Arefe günü orucu, Aşure ve bir gün önce tutulan oruç, Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruç, her ay üçer gün tutulan oruçlar, Şevval ayında Altı gün tutulan oruç, Hz. Davut (a.s) orucu diye meşhur olan günaşırı tutulan oruçlar, sünnet olan oruçlardır. Bu oruçları tutmak isteğe bağlıdır. Herkesin tutması gibi bir zorunluluk yoktur. Sevap işlemek adına, kişilerin tercihine bırakılmış sünnet oruçlardır.

 

3-HARAM ORUÇ

Ramazan Bayramı’nın 1. günü Kurban Bayramı’nın 4 günü ve Ramazan ayının ilk günü mü yoksa Şaban ayının son günü mü olduğu hakkında kesin bilgi olmayan, Şek günü diye ifade edilen günde oruç tutmak haram ve günah sayılmıştır.

 

4–Mekruh Oruç

Sadece Cuma günleri; sadece cumartesi günleri veya bütün yıl her gün oruç tutmak mekruhtur. İslam geleneğinde bu şekilde tutulan oruçlar, tavsiye edilmemektedir.

 

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucu bozan şeyleri bu şekilde sıralayabiliriz:

1-Bir susam tanesi kadar da olsa yenilebilir bir maddenin veya çakıl tanesi gibi yenilmeyen bir cismin, insanın bedeninde bulunan tabii deliklerden içeri girmesi.

2- Abdest veya gusül alırken Ağza veya buruna fazla su alma sonucu boğaza suyun kaçması.                  3- Bir şey yutmasa bile, kişinin kendi arzusuyla kusmaya çalışması

4- Kişinin mastürbasyon yaparak, eşini şehvetli öperek veya şehvetli sarılarak cünüp olması.

5- İmsak vaktinin girmediğini sanarak sahura devam etmesi, orucu bozmakta olup kaza gerektiren durumlardır. Kişinin kendi arzusuyla bilerek cinsel ilişkiye girmesi ile de oruç bozulmakta olup hem kaza hem de kefaret gerekmektedir.

ORUÇ KİMLERE FARZDIR KİMLERE FARZ DEĞİLDİR?

Ramazan ayında oruç tutmak; Müslüman, akil–baliğ ve oruç tutmaya gücü yetecek kadar sağlığı yerinde olan, her kadın ve erkeğe farzdır.

Müslüman olmayan, henüz ergenlik çağına girmeyen  çocuklar ve akli dengesi yerinde olmayan insanlar, İslam dininin diğer yükümlülükleri ile mükellef olmadıkları gibi Ramazan ayında oruç  tutmakla da mükellef değildirler.

Bunun yanı sıra, kadınların ayrıca hayız veya nifas gibi özel günlerinde olmamaları gerekmektedir.

Nitekim kadınlar bu dönemlerde oruç tutmakla mükellef değillerdir. Ancak bu günlerde tutmadıkları oruçların kazalarını, Ramazan ayı bittikten sonra, müsait oldukları günlerde tutmakla yükümlüdürler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.