ÇOCUKLAR VE ORUÇ

Yayınlama: 27.03.2024
A+
A-

Çocuklar küçük yaştan itibaren İslam adına ilk defa onun bayramlarıyla karşılaşırlar. Onlar için din, babalarının aldığı cici cici elbiseler veya aldıkları hediyeler veya oyun ve eğlencelerdir.

Böyle kendilerine Neşe, şefkat ve hediye getiren, fakat kendilerinden hiçbir şey istenmeyen bayrama ve dolayısıyla dine müteşekkir olurlar.

İslam’ın namaz, Oruç gibi ibadetlerle değil de, öncelikle Bayram vasıtasıyla temasa geçmesi ve daha sonra yaşları ilerledikçe hallerine göre başka mükellefiyetlerle onları mesul tutması tesadüfi değildir.

Bu, onlara bir şey teklif etmeden önce, onlara bir şeyler vermek gerektiğinin ifadesidir. Böylece İslam, onların anlayacağı dilde, hoşlanacağı şekilde, kendini onlara takdim etmiştir.

Ve bu sayede İslam, çocukların çocukluk hatıralarına karışarak bütün bir ömür boyu onların bir parçası haline gelir. Şu halde, tanıdık tanımadık tüm çocuklara, elden geldiği kadar ömür boyu unutamayacakları tatlı hatıralar yaşatmaya çalışmalıyız ki, bu sayede İslam’a kendilerini daha yakın hissetsinler ve İslam’ı sevsinler.

Bayramları tanıyıp sevdikten sonraki yıllarda çocuklar oruçla da tanışır.

Çocukların, her türlü yiyecek ve içeceklere rağmen hiçbir maddi karşılık ummaksızın aç susuz kalmaları onlara, maddi şeylerin üstünde bir takım manevi değerlerin var olduğunu kabul ettirir.

Çünkü ne kendi ne de başkaları, ne para ne de başka menfaatler için aç kalmaktadır.

Öyle ise paranın bile yaptıramayacağını yaptıran bu manevi güç, paradan ve onun gibi her şeyden yüksektir.

Böylece gençler para için yaşamazlar

Oruç sayesinde çocuklarımız hiç kimse yokken kendini gören ve bütün hareketlerini takip eden, bir varlığın mevcut olduğunu derk edince, bütün hareketlerinde tedbirli, temkinli olması gerektiğini, aksi aksi takdirde yaptığı hareketlerden mesul olacağını da kavramaya başlar.

Oruç her türlü kötülüğe karşı koruyan bir zırhtır.  (Hadisi Şerif)

NİÇİN KURAN OKUYORSUN?

Yaşlı adam Kur’an okurken torunu sormuş: “Dede sen de mi ders çalışıyorsun, sınavın mı var?

Da da cevap vermiş: “Evet, ben de hayat dersine çalışıyorum. Mahşerde diploma alabilmek için.”

OKUMA NOTLARI

Bunlar, tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Müminleri müjdeler…

(Tevbe Sûresi, 112. Ayetineali)

Beş şey Oruç ve abdestte hayır bırakmaz; Yalan, gıybet, söz taşıma, şehvet nazar’ı ile harama bakmak, yalan yere yemin etmek.

(Hadis-i Şerif)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.