VALİ CANALP “ÇEVRE DOSTU TESİSLER KURACAĞIZ”

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile birlikte Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yapımı devam eden Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulunarak, kuracakları yeni sanayi alanlarının çevre dostu, çevreyle ve insan sağlığıyla uyumlu tesisler olacaklarını ifade etti.     

VALİ CANALP “ÇEVRE DOSTU TESİSLER KURACAĞIZ”
Yayınlama: 03.02.2024
A+
A-

Batman Organize Sanayi Bölgesindeki sanayi tesislerinde üretim esnasında ortaya çıkan evsel ve sanayi atık sularında kaynaklanan çevresel problemlerini minimum düzeye indirilmesi ve ortadan kaldırılması amacıyla yapılan tesisin inşaatında incelemelerde bulunan Vali Canalp “Bu tesis,  çevreye olan yaklaşımımızın en güzel örneğidir. Aynı zamanda kuracağımız diğer, sanayi alanları içinde en güzel referansımızdır” dedi.

Mevcut OSB’nin atıklarının borularla Batman çayına deşarj edildiğini ifade eden Valim Canalp “Bu tesis tamamlandığında atıklar biyolojik, fiziksel ve kimyasal olmak üzere üç kategoride ayrıştırılacak. Bu tesisin arkasına bir tane de balık havuzu yapacağız. Tesiste çıkan suyun içinde balıkların yaşadığını herkes de görmüş olacak. Batman’a ve Batman çayına hiçbir şekilde zarar vermeyen ve tertemiz suyu çaya deşarj eden OSB olacağız. Tüm vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyorum; eğer biz mevcut OSB’nin atığını temizleyip, çaya temiz su olarak bırakıyorsak,  bundan sonra kuracağımız sanayi tesislerin Batman çayına zarar verecek hiçbir faaliyete imza atmayız. Kuracağımız her tesis; çevre dostu, çevreyle ve insan sağlığıyla uyumlu olacaklar”  dedi.

İnşaatın yüzde 65 dolayında tamamlandığını belirten Vali Canalp “Hedefimiz bu yılın sonunda buraya faal hale getirmektir. Projenin ihale maliyeti122 milyon liradır. OSB Başkanlığı Sanayi Bakanlığımızın vermiş olduğu teşvik uygulamaları çerçevesinde borçlanarak devreye girmiştir. Bu borçlanma avantajlı bir borçlanma olmuştur. Çok düşük faizli kredi şeklinde borçlanma olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sanayi Bakanlığımızın bu şekildeki tesislere vermiş olduğu desteğin açık bir göstergesidir” diye konuştu.

“YATIRIM VE TESİSLERİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”

Tesisin faaliyete girmesiyle beraber su kaynakları korunup sanayiden kaynaklanan olumsuzluklar giderilecek ve ekolojik yapının zarar görmesinin de önüne geçilecek diyen Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Organize sanayilerin, içerisinde birçok farklı işletmeyi barındırdığını ve bu sebeple atık su arıtma sisteminin kurulmasını önemli bulduklarını söyledi.

Çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılmasının önemine vurgu yapan Nasıroğlu, tesisin OSB’lerdeki üretim sektörlerinin gelişimine de olumlu yönde katkı sağlayacağına değindi.

Nasıroğlu “İlerde faaliyete girecek olan bu tesisimiz üretim sektörünün gelişimine katkı sağlayıp doğadaki canlıların yaşamlarını kolaylaştıracaktır. Bu anlamda doğa ve çevre dostu uygulamaların her alanda geliştirilmesi gerekir.  Bu anlamda ileride faaliyete girecek olan tesisimizi önemli buluyorum” diye konuştu.

Nasıroğlu konuşmasının devamında “Biz OSB’yi kat kat büyüttük. Şuan 500 yatırımcı fabrika için yer bekliyor. Bununla beraber arıtma tesisimizi de büyütüyoruz. Bir yandan şehri geliştirip yatırımcıları davet edeceğiz. Öte yandan şehre değer katacak firma ve markaları oluşturacağız. Tüm bunları yaparken istihdam, ihracat ve çevre dostu tesisleri de oluşturacağız. İstihdam ile beraber işsizliğe çare olacak, çevre dostu yatırım ve tesislerin sürdürülebilirliğini sağlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Yüzyılı’nda çevre dostu şehirler diyoruz. Bu kente yatırımla beraber suyuna, toprağına ve havasına da sahip çıkacağız” dedi.

Batman’la ilgili hedeflerini yüksek tuttuklarını ifade eden Milletvekili Nasıroğlu “Gıda İhtisas OSB ve Tekstil Kent projelerimiz yatırım programına alınmıştı. Türkiye’de en hızlı şekilde yatırım programına alınan bu projelerimizi Allah’ın izniyle hızlı bir şekilde de bitireceğiz. Bir Türkiye de enderler içerisinde olmak istiyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.