ŞAİR AKBAŞ’I ANMA PROGRAMI YAPILDI

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Batmanlı Yazar ve Şair Abdulvahap Akbaş şiir yarışması ödül töreni ve Abdulvahap Akbaş’ı anma paneli gerçekleşti.

ŞAİR AKBAŞ’I ANMA PROGRAMI YAPILDI
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

Batman İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen programa Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Vali Yardımcısı Murtaza Ersöz, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, İl Kültür Müdürü M. İhsan Arslan, Merhum Yazar ve Şair Abdulvahap Akbaş’ın ailesi, Batmanlı akademisyen-yazarlar, eğitimciler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Merhum Yazar ve Şair Abdulvahap Akbaş’ı anlatan sinevizyon gösterisi ile başlayan program şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin şiirlerini okumalarıyla devam etti. Şiirlerin okunmasının ardından Merhum Batmanlı Yazar ve Şair Abdulvahap Akbaş’ın eşi Mediha Akbaş kısa bir teşekkür konuşmasının ardından il Milli Eğitim Müdürü Kurtaran anma programın açış konuşmasını yaptı.

İl Milli Eğitim Müdürü Kurtaran: “Değerli Misafirler; sözlerime sizleri değerli şair ve eğitimci Abdulvahap Akbaş’ın “Merhaba” şiiriyle selamlayarak başlamak istiyorum.

“Merhaba kapalı gözlerde açılan Yediveren gül, İnanca ayarlı nabızlar Kuş ve ezan sesleri ve duaya karasevdalı diller Merhaba”

Değerli hemşerimiz Abdulvahap Akbaş ilkin bir şair olarak neşv-ü nema buldu edebiyat dünyamızda. Sonra da deneme, roman, hikâye, inceleme ve çocuk edebiyatı alanında yirmi beşten fazla kitap kazandırdı bizlere. “Muhabbet nazlı bir kuştur” şiirinde geçen “bırak salt şair kalayım” mısrasında olduğu gibi her daim şair ruhuyla baktı; çocuklara, hayata, edebiyata, ölüme, aşka ve eğitime. Gülü, hüznü, şair ruhluluğu ve çocukluğun rengini her dem yansıttı metinlerine. Bilindiği gibi genelde edebiyat, özelde ise şiir insan ruhunun kelimelerle duyurulma arzusunu ifade eder. Anlaşılma veya anlatma isteği şiirin ahengi içerisinde mana veya his elbisesine bürünür.

İnsanın; hayat çizgisindeki önemli durakları, değerli yapı taşlarını, yaşadıklarıyla yaşamak istedikleri arasındaki benliğini, bilgi ve birikim deryasını ve daha birçok önemli unsuru yansıtma aracıdır edebiyat, sanat ve de şiir.

Abdulvahap Akbaş, Batmanımızda doğup büyüyen, ilk, orta ve lise eğitimini Batman’da tamamlayan, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren ardından İstanbul ve Çorlu’da devam eden hayatını eğitimci kimliğiyle pekiştiren, tüm edebi birikimini hisli ve hüzünlü bir şekilde eserlerinde derinlemesine işleyen önemli bir değerimizdir, edibimizdir, eğitimcimizdir, şairimizdir.

Klasik deyimle doğu ve batı kültürünü sentezleyebilmiş, kültürel ve dini hassasiyetleri eserlerine ve hayatına eğitici bir şekilde yansıtmayı başarmıştır. Dedesinden dinlediği Binbir Gece Masalları’nın yanı sıra Fuzuli, Sadi, Hafız, Mehmet Akif ve Yunus Emre şiirleri, ayrıca Edebiyat Fakültesi’nde okuduğu yıllarda beslendiği Prof. Dr. Mehmet Kaplan gibi hocalar ve uzun yıllar yaptığı öğretmenlik mesleği eserlerine adeta sinmiştir. Yayımlanan otuza yakın kitapları, çıkardığı dergi, neşrettiği makale, araştırma ve gezi notlarıyla öğrencilerine, şairlere ve ediplere önemli bir rol model olmuştur. Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Akbaş için: “O sıradan görünmeyi seçen değerli bir şahsiyetti” derken, şair ve yazar Metin Önal Mengüşoğlu ise Akbaş’ı “hikmetin define arayıcısı” olarak vasıflandırmayı tercih etmiştir. Bu ve daha fazla özelliklere haiz merhumun Batman’da tanınmasını sağlamak ve anısını yaşatmak için bir okulumuza “Şair Abdulvahap Akbaş İlkokulu” adını verdik. Bununla da yetinmek istemedik. Batman’ın bir değeri olan şairin anısına Batman Milli Eğitim Müdürlüğü olarak “Liseler Arası Ödüllü Şiir Yarışması” düzenledik. Bugün burada hem bu ödül töreni ile hem de çok değerli panelist yazarlarımızla kendisini anarak ve anlayarak sonraki kuşaklara da aktararak adının ve eserlerinin yaşatılmasına karınca kararınca bir katkı vermeye çalıştık.

Ernest Hemingway ve Charles Dickens’in eserlerinden etkilenen ama en çok Divan şairleri ile Mehmet Akif’i kendine mihenk taşı olarak belleyen Akbaş’ın doğumunun yetmişinci, ölümünün ise onuncu yılı olması münasebetiyle Akbaş’ı rahmetle anarken, sözlerimi Akbaş’ın ölüm temasını billurlaştırdığı ‘Destan’ şiirinde geçen, Necip Fazıl ve Nazım Hizmet’in şiir formunu andıran şu mısralarıyla bitirmek istiyorum: “Gün doğar gün ölür an gelir Büyürsün/ Gün doğar gün ölür an gelir Ölürsün” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il geneli düzenlenen Şair Abdulvahap Akbaş ödüllü şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Panele katkı sunan akademisyen ve yazarlara teşekkür plaketleri verildi. Ödül ve plaket töreninin ardından program panel bölümüyle devam etti.

Eğitimci Abdulgani Bağış’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Batman Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Korkmaz konuşmasında Yazar Akbaş’ın eserlerinin edebi yönünü anlattı. Yazar H. Salih Zengin ise konuşmasında Yazar Akbaş’ın eserlerindeki çocukluk dönemi vurgusunu anlattı. TV ve radyo programcısı yazar ve şair Özcan ünlü ise Şair Akbaş’ın kişiliği ve hayata bakışı ile ilgili konuştu. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Batmanlı Yazar ve Şair Abdulvahap Akbaş’ı anma programı çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.