İLKOKUL MEZUNU YAZAR, 7 KÜRTÇE KİTAP YAZDI

Batmanlı Yazar ve Şair Çetin Lodi, Kürtçe kaleme aldığı ‘Efare’ adlı kitabı çıktı.

İLKOKUL MEZUNU YAZAR, 7 KÜRTÇE KİTAP YAZDI
Yayınlama: 21.02.2024
A+
A-

Kürtçe olarak kaleme aldığı ve öykü türünde olan Efare adlı kitap yazarın Kürtçe 7. kitabı olarak raflarda yerini aldı.

Batman’da 32 yıldır çerçilik yapan Çetin Lodi, 2 yıldır ise perde ve halı dükkanı açarak hayatına devam ediyor.

Batman’da Çetin Lodi, 30 yıla 7 Kürtçe kitap sığdırdı. Siirt’in Eruh ilçesinde çocuk yaşlarda Batman’a göç eden ve burada çerçiliğe başlayan 45 yaşındaki Çetin Lodi, son Kürtçe çıkan Efare adlı kitabı raflarda yerini aldı.

İlkokul mezunu olan Lodi, Kürtçe kitap yazmaya başladı. “Rê û Rê (Yol ve yol)” adlı ilk şiir kitabını 15 Haziran 2013’te çıkaran Lodi, daha sonra “Çavên Şevînî (Gecenin gözleri)” adında ikinci şiir kitabını yazdı. Lodi, yazdığı şiirlerde hasret, özlem, doğa ile Kürtlerin sevinç ve hüzünlerini işledi. Aynı zamanda çerçilik işini yaparken tanık olduğu olayları şiirlerine işledi. Lodi, ardından “Şiva Miriyan (Ölülerin Yemeği)” adlı şiir kitabı ile “Evîn û Mirin (Aşk ve Ölüm)” adlı romanı kaleme aldı. Lodi, bu yılın 21 Mart’ın da ise “Qumarci” adlı öykü kitabını çıkardı. Söz konusu kitapta yaşanmış olaylardan oluşan öyküler yer alıyor. Lodi’nin 6’nci kitabı “Etar” oldu. Lodi, 15 Ağustos’ta çıkan öykü kitabında, 32 yıldır süren çerçilikte karşılaştığı ilginç olaylara değiniyor. Son olarak kaleme aldığı kitap ise Efare oldu.

Yazar “Şiva Miriyan (Ölülerin Yemeği)” adlı şiir kitabı için klip çekti, çıkan klipi sosyal medyada yayınlanıyor.

Yazarın Kürtçe kitapları, Re Ü Re, Çaven Şevini, Evîn Û Mirın, Etar Şiva Miriyan, Qumarç, Efare yazar ve şair çetin taş lodi lakaplı, 1978 da lodi köyünde doğdum Siirt’e bağlı 12 yaşında ilkokulu köyde okudum, daha sonra Batman’a elih’ye göç ettik. 1990 dan beri 34 yıldır Batman’da yaşıyorum, şimdiye kader 7 Kürtçe kitap çakardım, ilk kitabım 2013 yılında şiir kitabım olan Re Ü Re, ikinci kitabım Çaven Şevini, 2016 yılında çıktı, üçüncü kitabı Evîn Û Mirın, roman olarak çıktı, Etar ve Çaven Şevini,2020 yılında çıkardım,6’ıncı kitabı ise , Qumarç’yı 2022 yılında çıkardım, yedinci  kitabım Efare’yi 2023 yılında çıkardım, bu kitabımda hikayeler şakalar eskilerin sözleri ata sözlerini kapsıyor. Yeni yılda üzerinde çalıştığım bir roman var onu da en kısa zaman çıkaracağım, amacım çıkardığım Kürtçe kitaplarım Kürtçe dilinin okunması ve kültürümüzün yaşaması ve Kürtçenin unutulmaması her zaman Kürtçenin konuşulması ve halkımız kültürümüz ve dilimiz için.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.