“İKİ ADET SERA KENT KURACAĞIZ”

Batman Valisi Ekrem Canalp, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Balpınar Beldesine bağlı Zorköy’de düzenlenen salatalık hasat etkinliğine katıldı.

“İKİ ADET SERA KENT KURACAĞIZ”
Yayınlama: 29.05.2024
A+
A-

Etkinlikte çiftçilere hitap eden Batman Valisi Ekrem Canalp, tarımın en büyük uğraş amaçlarından bir tanesinin dönüm başına verimi artırmak olduğunu belirterek, “Bundan yüzyıl önce tarım arazilerinde elde edilen gelir ile bugün dönüm başına elde etiğimiz gelir karşılaştırılamayacak kadar yüksektir. Çok daha fazla ürün üretebiliyoruz ve dönüm başına da daha fazla gelir elde edebiliyoruz. Bunların içerisinde en yüksek gelir seracılıkta elde ediliyor. Birincisi verimliği ve ikincisi çeşitliliği artırmak zorundayız. Bu bölgede farklı ürünleri denememiz gerekiyor. Eğer hep aynı ürünleri ekersek toprak yoruluyor. Farklı ürünler ekildiği zaman, toprağın kendini yenilemesine fırsat tanımış oluruz. Batman’ın en büyük sorunlarından bir tanesi sürekli mısır ekiminin yapılmasıdır. Her yıl mısır ekilerek, toprağın yorulmasına ve verimsizleşmesine yol açılıyor. Vahşi sulamadan dolayı, toprağın en verimli katmanlarının akıp gitmesine yol açıyor.

Biz, Batmanlılara her yıl mısır ekmekten vazgeçin, aynen Çukurova’da olduğu gibi tarlalarınıza birinci ürün olarak buğday ekin, arkasında ayçiçeği ekin diyoruz. Bu iki ürünü ektiğiniz zaman topraklarımız da rahatlamış olacak. Vahşi sulama sonucu topraklarımız aşırı şekilde tuzlanmaktadır. Bu şekilde topraklarımızı kaybediyoruz.
Sera bölge için verimliliği en yüksek tarımsal faaliyettir. Batman’da iki adet sera kent kurma projemiz var. Bunlardan bir tanesini Balapınar’da kurmayı düşünüyoruz.  Bu işin beşeri sermayesi Balpınar’da var ve seracılığı biliyorlar. Sizin yapmış olduğunuz seracılık örtü altı seracılıktır, yani ısıtma yok. Isıtma olmadığı için maliyeti de artmakta ve kış döneminde ürün yetiştiremiyorsunuz. Isıtma maliyetlerinden dolayı seracılığın yapılmadığı yerlerde yeni teknolojilerle birlikte seracılık yapılmaya başlandı. Yeni teknolojiler bize yeni imkanlar sunuyor. Bu imkanlardan bir tanesi seraların üzerine kullanılan camların güneş enerjisi üreten paneller şekilde kullanılıyor olmasıdır. Bununla hem seranın ısınma ihtiyacını karşılıyorsunuz hem de güneş panelleri ile elektrik üretiyorsunuz. Amacımız Balpınar’da bu seralardan bir tanesini yapmaktır. Diğer taraftan bir sıcak su kaynağı bulmaya çalışıyoruz.

Diğer bir projemiz, Gıda İhtisas OSB’dir.  Gıda İhtisas OSB’dir bölgeni en önemli ihtiyaçlarından bir tanesidir. Üretilen ürünlerin katma değerinin bölgede kalması için bizim Gıda İhtisas OSB’lerin olması gerekiyor. Bunun adımlarını Batman’da attık, Oymataş Köyünde Gıda İhtisas OSB’nin altyapı çalışmaları devam ediyor. Biz burada üretmiş olduğumuz ürünleri nihai ürün haline getireceğiz. Zenginliği de refahı da hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Konuşmanın ardından Vali Canalp, katılımcılarla birlikte serada salatalık hasadı gerçekleştirerek, üreticilere hayırlı kazançlar temennisinde bulundu.

Etkinliğe; İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.