“BELEDİYE’NİN BORÇ ORANI %35’TİR”

Batman Valisi Ekrem Canalp, katıldığı bir program sonrası Batman Belediyesi tarafından açıklanan 3 milyarlık borç ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“BELEDİYE’NİN BORÇ ORANI %35’TİR”
Yayınlama: 19.04.2024
A+
A-

Batman Belediyesinin 2024 yıllık gelirinin 5 milyar lirayı açtığını belirten Vali Canalp, “Batman Belediyesinin elindeki kaynak, kendi ligi içerisindeki hiçbir belediyeye nasip olmayacak kadar yüksek olan bir kaynak var” dedi.

VALİ CANALP’TEN İDDİALARA CEVAP…

Belediyeyi devraldıktan hemen sonra enkaz edebiyatının yapıldığını belirten Vali Ekrem Canalp, “Biz enkaz devraldık diyorlar. Siz öyle bir enkaz devraldınız ki, belediye hizmet binası da dahil, belediyenin diğer binaları da dahil, sıfırdan yapılmış ve içerisindeki her türlü, mefruşat, mobilyası, makam koltukları dahil, ofisleri de dahil, her şeyi dört dörtlük hazır, temeli atılmış değil, kurdelesi kesilmiş hizmete sokulmuş bir enkaz devraldınız. Siz diyorsunuz ki biz bir enkaz devraldık; belediye otobüslerinin sayısı üç katına çıkmış, eski olan otobüsleri de yenilenmiş olarak ve ayrıca 101 tane sıfırdan yeni araç alınıp size genç, yepyeni bir araç filosu olarak bir enkaz devraldınız. 1,8 milyon ton asfaltın atıldığı ve her sokağın, caddesinin, altyapısının yapıldığı her yerin tamamı asfaltı bitmiş olarak bir enkaz devraldınız. 2 milyon metrekare parke taşı döşenmiş ve her tarafında, yapılmış olan her işte, üzerindeki parkesi de bitirilmiş bir enkaz devraldınız. 500 kilometrelik yağmur suyu hattı ve kanalizasyon hattı döşenmiş vaziyette bir enkaz devraldınız. Yeşil alan miktarı iki katına çıkmış, park ve bahçelerin sayısı üç katına çıkmış bir enkaz devraldınız siz. Türkiye’deki hayvan barınakları içerisinde en büyük, en kapsamlı, en esaslı 2’inci en büyük hayvan barınağının temeli atılmış değil, inşaatı devam ediyor değil, bitmiş vaziyette, hizmete hazır vaziyette hayvan barınağını enkaz olarak devraldınız. Türkiye’de büyük şehirler hariç, Altyapı Koordinasyon Merkezini kurmuş tek belediye. 2023-2024-2025-2026 yılı da dahil olmak üzere, sadece belediyenin hizmet birimleri değil, diğer altyapıyla ilgili özel şirketler de dahil olmak üzere, kamu kurumlar da dahil olmak üzere, her birisinin altyapı programı tamamıyla hazırlanmış, birbiriyle uyumlaştırılmış, Türkiye’deki tek belediye olarak öyle bir enkaz devraldınız” dedi.

“2 YILDA 4,5 MİLYAR TL YATIRIM YAPTIK”

Vali Canalp, “Söylemiş olduğunuz yalanlarda artık limitleri çok aştınız. Dün artık boyunuzu da aştınız. Öyle bir şey söylediniz ki, Batman Belediyesinin 3 Milyar liranın üzerinde borçla devraldığınızı söylediniz. Hepsinin teker teker anlatacağım. Demişler ki 863 milyon 957 bin 195 lira 26 kuruşluk borç. Ne borcu bu? İhale edilerek sözleşmeye bağlanan gelecek borçlar. Demişler ki kayyum bize bu borcu üstümüze yıktı. İhale edilerek sözleşmeye bağlanan gelecek borçlar milyarlık bir borç ilan etmişler, ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bizim temelini atmış olduğumuz ihaleye bağlamış olduğumuz, bir kısmı bu yıl, bir kısmı önümüzdeki yıl, bir kısmı da önümüzdeki yıl yapılacak işler. Bitecek olan işleri, bunların maliyetini, tutmuşlar demişler ki bu borçtur. Ya bu borçsa yatırım nedir? Firmalara olan borçlardan da söz etmişler. 640 milyon lirayı da böylece üzerine eklemişler. 2022 yılında Batman Belediyesi 1,5 milyar lira yatırım yaptı. 2023 yılında Batman Belediyesi 1,5 milyar lira yine yatırım yaptı. 2024 yılı 3 ay, 1,5 milyar lira yatırım yaptı. 2 yıl 3 ayda 4,5 milyar lira yatırım yaptık biz yatırım! Bunların altına borç denmez efendiler! Ya da hanımefendiler! Bunların adına yatırım denir yatırım! Siz yarın yatırım yaparsanız, yapmış olduğunuz yatırım sizin borç hanenize değil yatırım hanesine yazılır. Eğer bu mantıkla gitseydiniz, 2 yıl 3 ayda 4,5 milyar lira borç diye yazmanız lazımdı” dedi.

“BELEDİYENİN HER AY 100 MİLYONU AŞAN ÖZ GELİRİ VAR”

Batman Belediyesi’nin 2024 yılındaki gelirlerinin 5 milyar lirayı aşan bir bütçesi olduğunu belirten Vali Canalp, “Batman Belediyesinin her ayda 100 milyonu aşan yine kendi öz gelirleri var. Batman Belediyesi’nin 2024 yılındaki gelirleri, 5 milyar lirayı aşan bir bütçesi var. Siz bunun farkında mısınız? Harca harca bitmeyecek bereketli bir paradır. Öyle bir mantık örüyorlar ki, öyle bir borç ile belediyeyi devraldık ki yapacak bir şeyimiz yok, elimizde kaynak yok demek istiyorlar. Asla bu şekilde değil. Batman Belediyesinin elindeki kaynak, kendi ligi içerisindeki hiçbir belediyeye nasip olmayacak kadar yüksek olan bir kaynak var. En büyük belediye, finansal anlamda da en zengin, en güçlü belediye, en yüksek bütçeye sahip olan belediyedir” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.