“BATMAN TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Batman Valiliği ve Batman Belediyesi’nin işbirliğiyle ‘Türkiye’de Tek; Kütüphanecilikte Batman Modeli’ projesi kapsamında inşa edilecek olan, Bayındır Kütüphanesinin temel atma töreni Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp ve Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi. 

“BATMAN TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK”
Yayınlama: 18.02.2024
A+
A-

BATMAN TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK”

Törende bir konuşma yapan Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, her konuda Batman’ın Türkiye’ye model olacağını ve kütüphanecilikte de Türkiye’ye model olacağının altını çizerek “Dünya’da Seattle modeli olarak adlandırılan bir kütüphanecilik modeli var. Bu model; kentlerin merkezi konumunda olan bir yere kütüphane yapmak, bizdeki karşılığı Şehit Şenay Aybüke Kütüphanesidir. Ama bununla kalmamak, kentin etrafından bir çember gibi kenti kuşatacak şekilde bir kütüphaneler ağıyla kenti kuşatmak.

Buradaki amaç kütüphaneye erişimi kolaylaştırmaktır.  Aynı zamanda kaliteli bir kütüphanecilik hizmetini de vatandaşlarımıza sunmaktır.  Biz modeli Türkiye’de ilk defa Batman’da uygulamaya koyuyoruz. Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle gerekli görüşmeler yapılarak, projeler hazırlandı. Bugün de temelini atıyoruz.

Batman merkezde bu şekilde dört adet yüksek kapasiteli kütüphanemiz olacak, ayrıca aynı kapasitedeki kütüphaneleri ilçelerimize de kazandıracağız. Beşiri’de 493 kişi, Kozluk 790 kişi ve Sason’da 725 kişi kapasiteli kütüphanelerimiz olacak. Aynı zamanda bu kütüphaneler gençlik merkezleri olarak da hizmet verecek” diye konuştu.

ŞEHİT ŞENAY AYBÜKE YALÇIN KÜTÜPHANESİ TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADA

Konuşmasında, Şehit Şenay Aybüke Yalçın Kütüphanesinin 2022 yılında ziyaretçi sayısında Türkiye’de birinci sırada yer aldığının altını çizen Vali Canalp “Şehit Şenay Aybüke Yalçın Kütüphanesini 2022 yılında 1 milyon 569 bin 435 kişi ziyaret etmişti. 2023 yılında bizim ziyaretçi sayımız yaklaşık olarak, 85 bin kişi daha arttı. 2023 yılında Şehit Şenay Aybüke Yalçın Kütüphanesinin ziyaretçi sayısı; 1 milyon 654 bin 852’ye çıktı.

Ancak İstanbul’da Türkiye’nin en büyük kütüphanesi inşa edildi, bu kütüphane ziyaretçi sayısı bakımında bizim kütüphanemizi geçti. 2023 yılında ikinci oldu. İkinciliği kabul ederiz, ama önümüzdeki rakibimiz İstanbul olsun. Bizi geçen İstanbul ise eyvallah, bunu kabul edebiliriz. Ama onun dışında mazeretimiz olamaz. Bizim, Türkiye’ye model olmak gibi bir çıkışımız varsa, bizim her zaman hedefimiz Türkiye birinciliğidir.

Türkiye vizyonu çalışmaları çerçevesinde bütün ilerden yapılmış olan çalışmalarla ilgili bilgi yüklenmesi istendi. Biz de Batman olarak bilgi yüklenmesi yaptık. Batmanımızda öyle bir enerji ve aktivite hızıyla çalışıyoruz ki, projelerimiz ve aktivitelerimiz yine Türkiye şampiyonluğunu aldı. Çalışma arkadaşlarımın temposu Batman’ı Türkiye’de her alanda birinci veya ikinci yapmaya yetecek bir tempodur. Bunu sağlayabilecek bir enerjimiz var. Her alanda bunu görebiliyoruz.

Başka bir çalışmamızı sizinle paylaşayım; bizim her il müdürümüz, idare şube başkanımız kendisi iki il ziyareti yapacak.

Beraberinde kendisinin uygun göreceği çalışma arkadaşlarıyla birlikte; Türkiye’de örnek çalışmaların yapıldığı iki ili ziyaret edecek. Ziyaret etmiş olduğu ilerde elde etmiş olduğu sonuçları da birlikte değerlendireceğiz. Türkiye’den bize en güzel örnekler nelerdir onları değerlendirip Batman’da hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

BATMAN KİTAP DOSTU BİR KENT”

Vali Canalp “Okuma söz konusu olduğu zaman kimse Batmanlıların eline su dökemez. Düzenlemiş olduğumuz kitap fuarına 465 bin kişi ziyaret etti. Batman kitap dostu bir kent. Dolayısıyla kitap dostu bir kenttin, Türkiye’de kütüphane de model olması, Batman’ yakışıyor.

Bizim merkezdeki kütüphane kapasitemiz, 2 bin 290 kişiydi, bu dört kütüphaneyle beraber 1680 kişilik bir kapasite daha ilave edeceğiz.  Merkezdeki kapasitemiz 3 bin 976 ‘ya çıkmış olacak. Merkezdeki kapasite artışı yüzde 73’lük bir kapasite artışı demektir. İlçelerimizdeki kapasitesi 604’tür. Yapacağımız bu yeni kütüphanelerle beraber 2 bin 800 kapasiteyi de ekleme yapacağız. İlçelerimizdeki kapasite artışı da yüzde 332’dir.

Türkiye modeli olmak demek bu şekilde çalışmayı gerektirir. Kütüphanelerimizim toplam inşaat maliyeti 450 milyon liradır. Bu maliyetin yarısı Batman’dan çıkacak, diğer yarısı da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak. Batman Belediyesi olarak okullarımıza toplam 650 bin kitap bağışı yaptık. Dağıttığımız bu kitaplar Batman’da oluşan bu okuma kültürüne önemli ölçüde katkısı vardır.

Ayrıca uygulayacağımız diğer bir proje, kahvede, her kıraathanede ve her çay salonunda küçük bir kütüphane olacak. Yani her kahve aynı zamanda bir kütüphane olacak” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.