BAŞKAN GÜNDÜZ “HAYVANCILIĞI ANCAK OSB KURTARIR”

Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz, İlimizde Et ve Süt ihtiyacının tam olarak karşılanması, hayvancılığın özendirilmesi ile olur bu iş için de acilen Batman’a Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması gerektiğini belirtti.

BAŞKAN GÜNDÜZ “HAYVANCILIĞI ANCAK OSB KURTARIR”
Yayınlama: 14.05.2024
A+
A-

Uzun zamandır gündemde olan ve dönemin Tarım Bakanı tarafından müjde olarak sunulan Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması hayvancılık için can simidi görevini görecektir diyen Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz “Bilindiği üzere İlimizde de IPARD (TKDK) kurumu Hayvansal ve Tarımsal projeleri desteklenmektedir, komşu ilimiz Diyarbakır Hayvancılık OSB’de bulunan 80’e yakın işletmenin tamamına yakını TKDK tarafından finanse edilmiştir.

Tarıma Dayalı OSB’lerdeki parsellerde gerek altyapı işlemlerinde gerekse ruhsat işlemlerinde problem olmayacağından dolayı bu TDKD desteklemelerinden rahatlıkla faydalanabilecekken, Batmanda Tarıma Dayalı OSB’nin olmadığından dolayı İlimiz Yetiştiricileri bu desteklemeden büyük olasılıkla faydalanamayacaktır. Köylerdeki diğer parsellerde ise 1- Parselin birden çok ortaklı olması, 2- Bazı parsellerin ova projesi içinde kalması, 3-Parsellerin alt yapı sorunlarının olması, 4-Parsellerin proje aşamasında ruhsat alım işlemlerinde sorunlarla karşılaşılması, 5-İmar planında parselin çiftlik parseline çevrilmesinin zaman alması gibi sorunlardan dolayı bu yetiştiricilerimiz TKDK’ya hibe başvurusunda bulunamayacaklar dolayısı ile bu desteklemeden faydalanamayacaklar. Aynı şekilde Birliğimiz tarafından planlanan Gebe Düve Üretim Merkezi de bu desteklemeden faydalanamayabilir.

Batmanda Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması bu sorunların bertaraf olması anlamına gelmektedir, 100 adet işletmenin kurulması demek on binlerce hayvanın beslenip kesime sevk edilmesi demektir. Ayrıca Arpa, Saman, Mısır gibi yan sektörlere de ekmek kapısı açılacaktır, bu çiftçiklerde 1000 e yakın personel istihdam edilecektir. Birliğimiz olarak bizde bu işletmelere kuracağımız düve merkezlerimizde besilik yavru yetiştirerek ve dışa bağımlılığı azaltacağımıza inanıyorum.

OSB kurmada geç kalmakla yaptığımız hatayı inşallah Gebe Düve Merkezinin kurulmasında da yapmayız, yer arayışımız devam etmektedir. Bu konuda başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm yetkililerden destek bekliyoruz.

Gerek OSB kuruluşunda ve gerekse Damızlık Gebe Düve Merkezinin kurulmasında görev alarak üzerimize düşen görevi ve organizasyonu yapmaya hazır ve talibiz” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.