Dicle Elektrik, kaçak elektrik ve vahşi sulamaya dikkat çeken yeni bir farkındalık kampanyası başlattı.
Yeteri Kadar En Doğru Karar projesi kapsamında başlatılan kampanyanın ana sloganı ise“Bugün Kaçak, Yarın Çorak” oldu. Tanıtım filminde ayrıca kuraklık riski ve bilinçsiz tarımsal sulamanın neden olduğu su ve enerji krizine dikkat çekiliyor.
Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde hizmet veren Dicle Elektrik, sürdürülebilirlik odaklı sosyal sorumluluk çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Şirket, kamu spotu formatında hazırlanan etkileyici filmiyle, kaçak elektrikle yapılan vahşi sulamanın hem su kaynaklarını tükettiğini hem de tarım arazilerini çoraklaştırdığını güçlü bir dille vurguluyor. Filmde ayrıca mısır gibi ekimi yasak ürünlerde ısrar eden ve su kaynaklarını daha çok tüketen yanlış tarım uygulamalarına da dikkat çekiliyor.
OBRUK RİSKİ DE ARTIRIYOR
Dicle Elektrik’in saha verilerine göre ise bazı bölgelerde tarım arazilerindeki kuyu derinlikleri 800 metreyi aşmış durumda. Bu derinlikten su çekmek için kullanılan motopomplar, enerji tüketimini ciddi oranda artırıyor. Bilinçsiz sulama ve kaçak elektrik kullanımı, yeraltı su seviyelerinin hızla düşmesine ve toprak yapısının bozulmasına yol açıyor. Kuraklıkla birleşen bu tablo, obruk riskini de artırıyor. Kaçak elektrikle çalışan verimsiz sistemler, normalden yaklaşık 9 kat fazla enerji harcayarak hem enerji kaybına hem de ekolojik kayba neden oluyor.