8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE ANLAMLI ETKİNLİKLER

Batman Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp’ın katılımı ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapımı tamamlanan ve kadınlara yönelik hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde hizmet veren ‘Petrolkent Aile Destek Merkezi’ ile Batman Aile Destek Merkezinin açılışı gerçekleştirilerek, kadınlara gül dağıttı. 

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE ANLAMLI ETKİNLİKLER
Yayınlama: 09.03.2024
A+
A-

Düzenlenen mesleki eğitim ve el sanatları kurslarında kadınların çalışma hayatına katılımlarını sağlamak amacıyla hizmet veren Aile Destek Merkezlerinin açılışını gerçekleştiren Vali Canalp, kursiyerleri ziyaret ederek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Aile Destek Merkezlerinin açılışında bir konuşma yapan Vali Canalp “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün!

Bizler biliyoruz ki kadın, mutlu olduğu sürece içinde yaşadığı toplumu mutlu etmiştir. Kadın huzurlu olduğu sürece, toplumu huzurun merkezi haline getirmiştir. Kadın umut içindeyse o toplum geleceğine umutla bakmıştır.

Bizler kadınlarımızı girişimcilik kaynağından beslenen, cesaret nakışları ile nakşedilmiş bir ruha sahip kılarsak, sosyal yaşamın her alanını kadınlarımızla kuşatırsak işte o zaman onlara hak ettikleri değeri vermiş oluruz.

Bu düşüncelerle yola birlikte çıktığımız kadınlarımızla ilimizde birçok başarılı projeye imza attık, birçok başarılı çalışmayı hayata geçirdik. Aile Destek Merkezlerimiz, Halk Eğitim Merkezleri, Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri aracılığı ile ilimiz genelinde yüzlerce kadınımızı üretime yönlendirdik” dedi.

“ADEM’LERDE 18 BİN 696 KURSİYER MEZUN OLMUŞ”

Aile Destek Merkezlerinde yürütülen hizmetlere ilişkin bilgi veren Vali Canalp “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bugünde bu tür açılışları yapmak oldukça önemli. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız bünyesinde Aile Destek Merkezleri’nde (ADEM) uygulamalı kurs ve eğitim alan kadınlar, ürettikleriyle hem öğreniyor, hem sosyalleşiyor ve hem de kadınların meslek edinmelerine olanak sağlıyor. İlimizin değişik semtlerinde toplam 8 adet Aile Destek Merkezi ile hizmet vermektedir. Bu merkezlerde bugüne kadar değişik alanda 1636 kurs açılmış ve toplam 18 bin 696 kursiyer mezun olmuştur. Eğitimini başarıyla tamamlayan kadınlar ise sertifika almaya hak kazanırken aile bütçelerine de katkı sağlıyor.
ADEM’lerden mezun olan kursiyerlerimizden; müzik ve resim alanında kabiliyetli 65 kursiyerimiz Güzel Sanatlar Fakültesine yerleşmiştir. Aşçılık ve pastacılık alanında eğitim alan 58 Kursiyerimiz kendi işini kurmuştur. ADEM’lerde düzenlenen değişik kurslara devam ederek meslek sahibi olan 32 kursiyer eğitimlerini bir adım ileriye taşıyarak Halk Eğitim Müdürlüğündeki eğitimlerinin ardından usta öğretici olmuştur. Bunlardan 12 kursiyer usta öğretici olarak ADEM’de, 20 kursiyer de Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki kurslarda Usta Öğretici olarak görev yapmaktadır. Bugün itibariyle Batman Aile Destek Merkezlerimizde 88 kursta 1185 kursiyer kadınımız aktif olarak eğitim almaktadır.  En çok rağbet gören kurslarımız, Kuran-ı Kerim öğrenme kursundan 5 bin 24 kişi, okuma yazma kursundan 3 bin 300 ve Aşçılık-Pastacılık kurslarından 800 kişi mezun olmuştur” diye konuştu.

“2024 YILININ İLK İKİ AYINDA 1040 KURSİYERİMİZ MESLEK SAHİBİ OLMUŞTUR”  

Kadınlara yönelik ilimizde hizmet veren diğer kurumların çalışmalarına değinen Vali Canalp, “ADEM’lerin yanı sıra ilimizdeki 4 Adet Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde; 2023 yılında 147 kursta 2 bin 140 kadınımız ve kızımız, 2024 yılının 2 ayında 42 kursta 1040 kursiyer kadınımız ve kızımız meslek sahibi olmuştur.

Batman Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan Kadın İş Geliştirme Merkezimizde de Kadın girişimcilere tahsis edilen 5 ayrı Tekstil Atölyesinde 70’i kadın olmak üzere 120’den fazla vatandaşımıza iş istihdamı sağlamış bulunmaktayız.
Tandır Evleri Projesiyle, Şu ana kadar 50 Tandırımızı kadınlarımızın hizmetine sunduk, yoğun talep üzerine 50 yeni tandırın yer tespiti yapılmış, inşaatlarına yakın bir tarihte başlanılacaktır.  Güçlü Kadın Güçlü Toplum Projesiyle, 8 Mart 2022 tarihinde hizmet vermeye başlayan Kadın Konukevi’nin; kapasitesi artırılarak yeni prefabrik kurs merkezi yapımı tamamlanmıştır. Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklarına her türlü tehlikeden arındırılmış bir ortamda çeşitli konularda (okuryazarlık, istihdam vb.) hizmet verilmektedir. Bugüne kadar 405 kadın, 348 çocuk misafir edilmiştir Anneye Süt, Bebeğe Can Projesiyle, Anne adayı kadınlarımızın kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla 2 bin 388 hamile kadına 43 bin litre ücretsiz süt dağıtımını gerçekleştirdik. Hoş Geldin Bebek Projesiyle,  Anne ve bebeğin ihtiyacı olan tüm malzemeler 12.000 adet sepet içerisinde yeni doğum yapan anneye verilmiştir. Belediye Bilgi Ve Mesleki Eğitim Kursları ile kuaförlük, tekstil, okuma yazma, el sanatları, aşçılık, pastacılık, halı dokuma, resim, cimnastikle ilgili 8 farklı dalda 14 aktif kursta eğitim veriyoruz. Sanat Sokağında bulunan BİLMEK Kadın sağlıklı Yaşam Merkezimizde Halk Eğitim kursları açılmıştır. Kadınlara yönelik plates, yoga, aerobik kursları ve çeşitli müzik aletleri kursları açılmıştır. Erken Teşhis Hayat Kurtarır Projesiyle, Kadınlarda göğüs ve rahim ağzı kanseri taramaları yapıyoruz. Kreş Ve Gündüz Bakımevi Hizmet Vermeye Başladı 12-64 ay aralığındaki çocuklar için oyun salonları, sabah kahvaltısı-öğle yemeği, drama eğitimi, uyku odası ve oyun hizmetleri verilmeye başladık.

Bebek Bakım Ve Emzirme Odaları Annelerin bebeklerini emzirmelerine imkân sağlamayı, bebeğini emziren annelerin sosyal yaşamdan kopmaması için ‘Kadın Dostu Kent’ Projesi ile, annelerin hizmetine sunmayı planladığımız proje belirlenen 3 parkta (Kine Em Parkı, Karabağ ve yeni yapılan Belediye Ek Hizmet Binası) yapımı devam etmektedir. Kadınlarla Mahallelerinde Bir Araya Geliyoruz Kentimizin farklı mahallelerinde ‘Çözüm Kadının Elinde ve Gücünde’ temasıyla düzenlediğimiz Kadın Buluşmaları kapsamında mahalleli kadınlarla bir araya geliyoruz. Dezavantajlı 20 Kadına Dikiş Makinesi Hediye Ettik, Sadece kadınlara özel “Kadın mutluysa, toplum da mutlu olur” şiarıyla Kadınlara Özel Spor Etkinlikleri düzenledik, Ebeveynlik Okulu Projesi Ebeveynlere çocuklarının gelişimi, sağlıklı bir birey olarak yetişmeleri ve sağlıklı iletişim kurmaları konularında bilgi ve beceriler kazandırmak için tasarlanmış bir projedir. Proje genişletilmiş olup, Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile okullarda devam etmektedir. Kadın Sporlarına Talep Günden Güne Artıyor, 1955 Batman Belediye Spor Kulübümüz bünyesinde sportif faaliyetlerini sürdüren kadın sporcularımızı destekliyoruz, Kadınlara Açık Hava Sinema Günleri kapsamında Batman’ın 12 farklı mahallesinde kadın ve çocuklara ‘Açık Hava Sinema Günleri’yle nostalji dolu anlar yaşattık. Yeşiltepe ÇATOM’a Bina Yaptık,  bugüne kadar 72 bin 850 ihtiyaç sahibi aileye yaklaşık 1 aylık temel gıda malzemesini bulunduran Gıda kolisi Desteği sağladık,  55 bin kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunduk, kadınlara yönelik mesleki beceri eğitimlerinin yanında farkındalık yaratmak üzere 200 kadın kursiyere eğitmenimiz tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği, Şiddet ve Şiddet türleri, Şiddete maruz kalındığında başvurulacak yerler konulu eğitim semineri verilmiştir” dedi.

Vali Canalp “Bizler kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna inanan bir gelenekten geliyoruz.  Cinsiyetler arası adaleti şiar edinen bir dinin mensupları olarak kadın ve erkeğin karşılıklı adalet ve hakkaniyet içinde yeryüzünü birlikte imar edeceğine inanıyor ve bunun için çabalıyoruz.

İşte bugün bu sorumluluğu yeniden hatırlama vaktidir!

Ülkemizde bu temel prensibi hayata geçiren güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelerle ile kadına karşı şiddetle etkin bir mücadele gerçekleştirmektedir. Kadın istihdamının önündeki engeller kaldırılmakta ve en önemlisi toplumumuzun huzuru, geleceğimizin teminatı için aile birliğinin güçlenmesi yönünde politikalar yürütülmektedir. Hem kadını hem erkeği ailenin korunması için seferberliğe davet eden projeler geliştirilmektedir.

İlimizde yakalanan olumlu ivmeyle kadın istihdamında önceki yıllara göre çok önemli merhaleler katedilmiş ve bugün Batman’da nüfusun % 6,02’si oranında toplam 39 bin kadınımız istihdam edilmektedir. Bunun yanında İŞKUR’a kayıtlı 31 bin 590 kadınımızın da iş kaydı mevcuttur. Kuracağımız yeni endüstriyel alanda yer alacak fabrikalarda kadınlarımıza daha çok istihdam kapısı açılacaktır.

Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren, küçük yüreğine koskoca sevgiler sığdıran, güçsüz bedenlerin güçlü kahramanları kadınlar! Gelin, yeni Türkiye’nin demokrasi inşasında ortak hareket edelim, daha güçlü bir Türkiye’yi gelecek nesillere hep birlikte emanet edelim.

Bu önemli günde bizimle birlikte olan, desteğini sunan çabalarımıza el ve gönül veren tüm STK’lara katkılarından dolayı teşekkür ediyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutlu olsun” dedi.
Programa; Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar, kamu kurum yöneticileri, kursiyerler ile çok sayıda kadın katıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.