İPEK BÖCEKÇİLİĞİ 150 AİLENİN GEÇİM KAPISI OLDU

Batman’ın Sason ilçesinde 10 yıl önce üç aile ile başlayan ipek böcekçiliği, bugün 150 ailenin önemli geçim kaynağı haline geldi. İlçede ipek böcekçiliği ile uğraşan vatandaşlar, kısa sürede iyi bir gelir elde ettiklerini belirtiyor.

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ 150 AİLENİN GEÇİM KAPISI OLDU
Yayınlama: 25.05.2025
A+
A-

KİLOSU 100 LİRADAN SATILAN KOZA, 40 GÜNDE YILLIK MASRAFI KARŞILIYOR

İpek böceği yetiştiriciliğini ilçeye ilk getiren ailelerden Hasan Aktaş, bu mesleğin atalarından miras kaldığını, ancak zamanla unutulduğunu söyledi. Aktaş “10 yıl önce yeniden canlandırmak için bu işe girdik. Başta sadece 3 aileydik, şimdi 150 aileye ulaştık. Devlet desteğiyle bu işi daha da büyütmek istiyoruz” dedi.

3 HAFTALIK BESLEME, 8 GÜNDE KOZA

Besleme süreci hakkında bilgi veren Veysel Aktaş “Böcekleri küçükken rendelediğimiz dut yapraklarıyla beslemeye başlıyoruz. Büyüdükçe yaprakları dalıyla veriyoruz. Üç haftalık beslemeden sonra uykuya geçiyorlar. Ardından sekiz gün içinde koza örmeye başlıyorlar. Kozalar fırınlandıktan sonra Koza Birliği’ne satılıyor” diye konuştu.

“40 GÜNDE 100 BİN LİRA KAZANÇ”

Aktaş ailesine göre, 100 kilo koza üretimi yapan bir aile, kilosu 100 liradan satışla 100 bin lira kazanabiliyor. İyi bakıldığında bu sürecin sadece 40 gün sürdüğünü belirten Veysel Aktaş “Çocuk gibi ilgilenmek gerekiyor ama getirisi çok iyi” ifadelerini kullandı. İpek böceği üretimini ailece yürüttüklerini söyleyen Sakine Aktaş, “İş kolay, yaklaşık bir ay sürüyor. Ailece çalışarak sabah 8’de mesaiye başlıyoruz. Dut yapraklarını kesip böcekleri besliyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.