Kara kovan arı besiciliği yapan yetiştiriciler, havaların ısınmasıyla birlikte Hatay ve çevre illerde bulunan arı kovanlarını 3 bin metre yükseklikteki Mereto Dağı eteklerine ve yaylalara taşımaya başladı.
Karakovan arı yetiştiriciliği yapanlar, bu sene nisan ayında yağışların bol olması durumda bal üretiminde istenilen kalite ve miktarı alacaklarını söylediler. Bu yıl yüksek verimli bal almayı hedeflediklerini söyleyen arıcılardan İrfan Malgir “Yağışın olması bitki örtüsünün çeşitliliğini de etkileyecektir. Çiçeklerin besin değeri artacaktır” dedi.
“YAĞIŞIN OLMASI ÇİÇEKLERİN BESİN DEĞERİNİ ARTIRIYOR”
Malgir açıklamasının devamında “Sason genelinde geçen yıl yağışlar boldu. Balda hem kaliteli, hem de fazlaydı. Ben arılarımı sürekli çiçeklerin bol olduğu bölgelerde gezdirerek canlı kalmaları için yoğun çaba sarf ediyorum. Bu yıl ilçemizde kış aylarında yağışların az olması nedeniyle endişe içine girmiştik. Nisan ayında yağışların bol olması bizleri sevindirdi. Yağışlar olmasaydı çiçeklerin besin değeri çok düşük olacaktı. Bol yağışlardan dolayı çiçek çeşitliliği de arttı. Bu yıl yüksek miktarda bal almayı hedefliyoruz. Bal çok olduğu yıllarda bal fiyatları da düşük olur. Karakovan arılarından elde edilen bal, başta öksürük, kabızlık ve nezle gibi hastalıklarda doğal ilaç olarak kullanılıyor. İnşallah her çiçeklenme döneminde yağmur gelirde bol miktarda çiçek açar” dedi.